Decubitus is ernstige beschadiging van de huid als gevolg van permanente druk en verminderde bloedvoorziening in een bepaald huidgebied. Doorliggen is een veel voorkomende complicatie bij mensen die in het ziekenhuis of verpleegtehuis zijn opgenomen. Decubitus is een ernstige, in sommige gevallen levensbedreigende complicatie, van ziekenhuisopnames. Decubitus ontstaat meestal al in de eerste 2 weken van de opnames.

 Decubitus treedt vooral op als mensen langdurige bed rust moeten houden of om andere redenen  lang in dezelfde houding moeten blijven liggen of zitten. Het doorliggen treedt op waar de huid over naar buiten stekend deel van het bottenstelsel ligt. Bij langdurig vast liggen van de huid tussen het bot en het bed ontstaat zuurstoftekort in de huid en het onderhuidse bindweefsel. Als deze toestand langer bestaat gaat het weefsel dood en ontstaan er vervelende en pijnlijke plekken op de huid.

Het dode huidweefsel en onderliggende bindweefsel verdwijnt en een (vaak diepe) wond is het gevolg. Een dergelijke wond wordt een zweer genoemd. 
Bekende decubitus plekken zijn de stuit en de hielen van de voeten.

Decubitus zijn in verschillende stadia:

  • Stadium I

Het allereerste begin van de doorligplekken worden gekenmerkt door een rode vlek op de huid. Belangrijk is dat de roodheid niet kortstondig verdwijnt als met de vinger druk op de huid wordt uitgeoefend. Hoewel het nog niet duidelijk zichtbaar is, is in dit stadium al veel schade aangericht aan de huid
 

  • Stadium II

In dit stadium wordt de eerste ernstige schade zichtbaar. Deze bestaat meestal uit een met bloederig vocht gevulde blaar of een droge, zwart gekleurde opperhuid. Ook kunnen in dit stadium zeer oppervlakkige zweren ontstaan. Belangrijk is dat in dit stadium alleen de opperhuid en een deel van de lederhuid in het doorlig proces betrokken zijn.
 

  • Stadium III

Nu is de gehele dikte van de huid afgestorven en vaak ook een deel van het onderhuidse vetweefsel. Er bestaat nu dus een diepe zweer. De spieren onder de huid zijn echter nog niet door decubitus aangetast. Het afgestorven huidweefsel is geel of zwart van kleur.

 

  • Stadium IV

In dit stadium is er ook sprake van aantasting van de spierweefsels. Er zijn nu zeer diepe wonden ontstaan (soms centimeters diep!). Vaak is de zweer veel groter dan op het eerste gezicht lijkt. Er is dan sprake van holtevorming en ondermijning van de huid. Een gat in de huid van enkele centimeters kan soms de 'toegang' zijn tot een vele centimeters grote holte die tot ver onder de huidranden van de zichtbare opening doorloopt